En av de vanligaste skadorna man stöter på som veterinär är sårskador av alla dess slag. Hur man behandlar en sårskada är dessutom en av de vanligaste frågorna jag som veterinär får av mina kunder. Små sår kan ofta behandlas av djurägaren själv i hemmet om man bara vet hur man ska göra och vad man ska tänka på. Större sår ska naturligtvis alltid undersökas och bedömas av veterinär och om du är osäker så ska du hellre rådfråga din veterinär en gång för mycket!
Var vaksam
Man bör alltid vara lite extra vaksam på sår som sitter på vissa platser. Sårskador i anslutning till leder, ligament eller liknande, kan vara väldigt små men kan ha orsakat stor skada i underliggande vävnad. Ha därför extra koll om sårskadan dyker upp just vid en led. Du ska även ha noga koll på djurets allmäntillstånd och grad av smärta. Om djuret har väldigt ont så kan det vara tecken på allvarligare skada eller större skada på underliggande vävnad, ta då kontakt med din veterinär för råd. Om djuret är påverkat i sitt allmäntillstånd eller har feber, då ska veterinär också alltid uppsökas!
Vad behöver du ha hemma?
För att kunna behandla enklare sår som dina djur får så behöver du ha lite saker hemma i ditt ”djurapotek”. De flesta av sakerna fungerar lika bra på människa så det kanske rent av kan vara en del av ditt hemapotek!
– Koksalt: Absolut viktigaste! Alla sår ska tvättas rent och koksalt är då det allra bästa att rengöra med.
– Sterila kompresser: För att hjälpa till att tvätta rent med, eller för att applicera sårsalva med. Om bandage ska läggas så ska en steril kompress fylld med sårsalva läggas närmast såret.
– Engångshandskar: För att inte tillföra din huds bakterier till djurets sår, och för att hålla dig fri från allt kladd.
– Handsprit: Sprita gärna händerna innan du sätter på dig handskarna och påbörjar arbetet. Kan även vara bra att lägga på ytliga hudinflammationer/rodnader.
– Sårsalva: Gärna honungsbaserad eftersom den förhindrar bakterietillväxt och hjälper till med att upprätthålla en gynnsam sårläkningsmiljö. L-Mesitran är exempel på en sårsalva som FlexiVeterinären använder vid behandling av sår. Läs mer om L-Mesitran och köp den på exempelvis Djurfarmacia.
– Sax, ev rakapparat: För att klippa bort päls kring såret.
– Krage i anpassad storlek (hund, katt): För att djuret inte ska slicka på sitt sår.
Bandagematerial?
Bandagematerial, behövs det? Bandage ofta är ganska svårt att lägga, och man behöver lägga olika typer av bandage beroende på vad det är för skada. Enklare sårskador ska lämnas utan bandage så de kan luftas och läker bäst på detta sätt. När det är tal om bandage så är det alltså oftast allvarligare skador vi pratar om och då ska alltid veterinär kontaktas! Det blir i praktiken alltså oftast veterinären som hjälper dig i varje enskilt fall när det gäller bandage. Det kan ändå vara bra att ha lite ”grundmaterial” hemma om olyckan är framme, för att snabbt kunna lägga ett bandage att ha på plats på väg in till veterinären, exempelvis för att stoppa blödning osv. Material som kan vara bra att ha hemma för enklare bandage är:
- Polsterlinda (bomullslinda)
- Klisterlinda/Vetrap
- Kompresser
- Till häst även: Bomull på rulle, gasbinda, ”Snögg” (särskild klisterlinda)
Hur ska man göra?
- Tvätta! Det allra viktigaste. Använd koksalt och tvätta såret ordentligt rent. Om det hunnit bildas en sårskorpa så är den ofta full med smuts och det kan även ligga smuts under sårskorpan. Försök därför med hjälp av sterila kompresser att ”pilla bort” sårskorpan så du kan tvätta rent ordentligt. Eventuellt raka/klippa innan, se steg 3.
- Applicera sårsalva. Använd en sårsalva att täcka såret med. Det är för att såret inte ska torka ut framförallt. Man vill att såret ska läka inifrån och då är det viktigt att såret hålls fuktigt från utsidan. Det finns numer många sårsalvor som dessutom stimulerar sårläkningen och minskar bakterietillväxten. Medicinsk honung är en sådan typ av sårsalva. Honung har länge använts för att behandla sår och det är just för att den har många goda egenskaper för gynnsam fårläkning. Nu finns honungen specifikt framtagen för just medicinsk behandling av sår och en sådan produkt rekommenderar jag alla djurägare att ha hemma för att snabb kunna använda om olyckan är framme. Använd en steril kompress och lägg på ett ordentligt lager av salvan.
- Klippa/raka? Om djuret har mycket päls, försök klippa/raka pälsen runt om såret så att du kan hålla såret luftigt och fint. Men tänk på en väldigt viktig sak! Vad händer när du klipper/rakar djuret? Jo, det flyger ju MASSA hår överallt. Hår som vi INTE vill ha i såret! Därför står denna punkt som nummer tre! Lägg i sårsalva i såret först, innan du klipper (du behöver inte tvätta med koksalt innan, lägg bara ett lager salva över såret. Sedan kan du börja klippa/raka. Då fastnar håret i salvan, i stället för ner i såret. När du sedan klippt klart så kan du torka bort salvan igen med en steril kompress. Börja sedan om på steg 1 och tvätta ordentligt med koksalt och lägg sedan enligt steg 2, ett nytt lager med sårsalva.
- Använd krage om du har en hund/katt – så förhindrar man att djuret slickar på sitt sår.
Upprepa processen 2 ggr/dag. Se till att varje gång försöka få bort eventuell sårskorpa, så att såret verkligen läker inifrån. När såret börjat läka så kan det räcka med att utföra proceduren 1g/dag, men hellre för ofta om du är osäker.
Om såret blir värre – kontakta alltid din veterinär för rådgivning!